Intro | At møde andre roligt

WeTeach.dk » Hundetræning | Trænet og tryg familiehund » Intro | At møde andre roligt
Lektion nr. 15 af 33 03:11 2

At møde andre roligt, dækker for mig især mødet med mennesker og andre hunde. Nogle hundeejere ser det som et problem, at deres hund springer op, mens andre ikke går så højt op i det. Hvordan man ser på det, hænger tit sammen med størrelsen på hunden. Folk med store hunde gør tit mere ud af at lære deres hund ikke at springe op.

Hvis din hund springer meget op, skyldes det formodentlig, ét eller flere af følgende forhold:

 • Hvor social din hund er (og om den i en mangeltilstand). Menneskevenlige hunde og små hunde springer mere op end andre. Og hvis stressniveauet er højt, fordi hunden mangler kontakt, så bliver det liiidt svært at blive nede på jorden.
 • Hvad den har lært. 1) Den har formodentlig lært, at det var ok da den var hvalp. 2) Den er måske også blevet belønnet i og med at den faktisk HAR fået den kontakt den ønskede, selvom du har skubbet den ned eller skældt ud på den. Negativ kontakt kan også være kontakt. 3) Den har lært kæden: den springer op, den hopper ned/den sætter sig ned – og derefter bliver den belønnet. 4) Den har simpelthen aldrig lært andet.
 • Inkonsekvens. Nogle gange er det ok at springe op, andre gange ikke.

Som du nok ved, så springer din hund fx op, fordi den gerne vil have kontakt. Den vil gerne op og kysse i ansigtet, men der er godt nok langt op. Så hvad skal vi gøre for at rette op på det?

Det gængse råd er at vende ryggen til hunden, simpelthen droppe kontakten til den. Og det kan også godt hjælpe, men det afhænger bl.a. af, hvad hunden har lært tidligere.

Hunden gør det, der kan betale sig for den. Lær hunden, hvad der kan betale sig at gøre i stedet.

Dvs. at vi skal tænke i en alternativ adfærd – og belønne den – i stedet for at springe op.

Og hvad er en alternativ adfærd til at springe op? Det er selvfølgelig at have alle 4 poter på jorden.

Under denne grundfærdighed vil du finde øvelser, som du først skal lave for sig selv og under rolige omgivelser. Senere kan de så kombineres og trænes i mere virkelighedsnære situationer.

Både mht. andre hunde og mennesker, synes jeg det er en god idé at lære hvalpen, at den IKKE skal hilse på alle, som den møder. Forventer den kontakt med alle den møder, kan der hurtigt blive opbygget en masse frustration i den, når den så ikke får lov.

Jeg synes, at det giver mest ro, hvis du hurtigt indikerer over for hunden, hvorvidt den skal hilse på den anden eller ej – uanset om det er et menneske eller en hund. Det kan du gøre ved at lære hunden, at den først skal hilse, når du netop har sagt ’hilse’. Vurdér gerne på GOD afstand, om du ønsker at hunden skal hilse eller ej. Skal den ikke hilse, er det en god idé at øge afstanden og gå i en bue uden om eller stille dig op og træne vinduesvisker, mens den anden går forbi.

Underviser Gitte Asmann
Uddannet hunde-adfærdsterapeut
Uddannet klikkerinstruktør
Ejer af gitteasmann.dk
Mød din underviser Gitte her!

Skriv en kommentar eller stil et spørgsmål - ordet er dit!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

2 Svar

 1. Lone juel siger:

  Hvad er at træne vinduesvisker?

  • siger:

   Hej Lone,

   Vinduesvisker er en øvelse, hvor du så at sige bruger forstyrrelser såsom andre mennesker eller hunde til at få kontakt med hunden. Det er en virkelig smart og – synes jeg – uundværlig øvelse til fx gåturene. Den hedder Vinduesvisker, fordi hunden kan komme til at se på forstyrrelsen, tilbage på dig, tilbage på forstyrrelsen, osv. – ligesom en vinduesvisker. Men det vi går efter er, at hunden kigger på forstyrrelsen og så tilbage på os.

   Kh Gitte