Velkommen til denne video, der vil hjælpe dig godt i gang med dit kursus. Jeg vil bl.a. fortælle dig lidt om klikkertræning, hvordan du bedst belønner din hund og hvad du skal bruge af udstyr.
På dette kursus bruger vi principperne fra klikkertræning, men det er ikke et must at du bruger en klikker. Det er ikke alle, der tager den til sig, og det er helt ok. Det kan føles forkert, og i starten uoverskueligt både at skulle håndtere klikker, line og belønninger.
Du kan sagtens fx lave et klik med munden i stedet. Faktisk synes jeg, at uanset om du vil bruge klikkeren eller ej, så er det en god idé at betinge en anden lyd også. For der kan altid være situationer, hvor hænderne er optagede af andre ting.
Men vi vender tilbage til det med betingningen senere…
Hvis jeg skal opsummere helt kort, hvad klikkertræning er, så …
… det er en positiv og venlig træningsmetode, hvor vi belønner hunden for det, som den gør rigtigt. Derudover bygger vi træningen op i trin, så hunden har let ved at forstå hvad det er, som vi gerne vil lære den.
Metoden er i særdeleshed nyttig i kommunikationen mellem to individer, der ikke har et fælles sprog og klikkertræning bruges i dag vidt og bredt, fx også i zoologiske haver, hvor man endda kan lære vilde dyr at samarbejde for at opnå en belønning.
Én af fordelene ved at træne på denne måde, er at du får en glad og samarbejdsvillig hund…
Når vi skal i gang med træningen, er det første vi skal gøre, at lære hunden, at klik eller en anden unik lyd betyder godbid. Lad være med at bruge ’dygtig’ som belønningslyd. Du bruger højst sandsynlig ’dygtig’ mange gange i løbet af dagen UDEN at det bliver efterfulgt af en belønning.
Det væsentlige ved klikkertræning er ikke klikkeren, men træningsmetoden.
Klikkeren er et indlæringsredskab og når vi har færdiggjort en øvelse, så bruges klikkeren ikke længere til den øvelse.