Objektiver, linser og brændvide | Hvad er det og hvor skal man bruge hvad?

WeTeach.dk » Fotokursus for begyndere » Objektiver, linser og brændvide | Hvad er det og hvor skal man bruge hvad?
Lektion nr. 2 af 21 10:54 3

I den anden video går vi tæt på Objektiver. Vi kommer ind på hvad der er en vidvinkel og hvad der er tele, og hvorfor man har så mange forskellige typer. Hvad er det der sker når man stiller blænden og hvilken betydning har antallet af lameller i blænden. Vi taler om hvad der er vigtigt at se efter på et godt objektiv.

Hvorfor slæber naturfotograferne rundt på et kæmpe objektiv til mange mange tusinde kroner, og hvorfor er det en god idé at sætte et filter på objektivet. Hvordan bruger man et gråfilter og hvad slags billeder kommer der ud af det. Her er der gode tips at hente til objektiver og filtre.

Underviser Lars Wenner
Professionel fotograf i 12 år, hobby fotograf i 35 år
Har bl.a. taget billeder for BT, TV2, Volvo og KMD
Ejer af Vedbæk FOTO
Mød din underviser Lars her!

Køb adgang for at kommentere og stille spørgsmål! Feedback fra underviseren Upload billeder af dit arbejde Få svar på spørgsmål

3 Svar

 1. Jo A. siger:

  Fedt kursus men når man er så NYBEGYNDER som jeg er, så mangler jeg måske lidt flere eksempler på, hvilket objektiv man helst / bedst kan bruge hvor . eksempelvis:

  Portrætter
  Naturbilleder
  Safari rejsen
  Sportsarrangementer med bevægelse
  mv.

  Ovenstående er mine ønsker for det er der jeg skal bruge kamera primært men måske der kunne være noget skrifligt ved siden af kurset, hvor eksempler som mine herover, fremgik?

  Jeg ved efter dette kursus overhovedet ikke, hvilket objektiv jeg bør investere i først ( i forhold til ovenstående behov) og jeg har desværre det der standard 18-55 som var med i min startboks fra Canon. ?

  Ellers meget forståeligt og godt sammensat kursus :-)

  • Lars W. siger:

   Hej Jo.
   Tak for din kommentare og spørgsmål. Det er jo ret svært at anbefale et objektiv til alles brug da det er meget individuelt hvad det skal bruges til. Derfor er det også de overordnede beskrivelser jeg kommer med i kurset. Ideen med et systemkamera er jo at du kan ha forskellige objektiver at skifte imellem alt efter hvad du skal fotografere.

   F.eks i din beskrivelse af hvad du gerne vil tage billeder af. Det objektiv du skal bruge til portræt behøver ikke være særligt hurtigt( med stor lysfølsomhed f.eks f:/2.8) som det du evt skal tage sportsbilleder med i en hal. Der kræver det en stor lysstyrke for at få lukketiden op så du ikke får rystelser i dine billeder.
   Optimalt set er et sæt med 12-24,24-70, 70-200mm nr 1 men det er også en heftig udskrivning hvis det skal være i god kvalitet og lysstærkt. Dog har Canon lavet deres L serie i f:/4 som er nogle ret gode objektiver.
   Så du kan måske forstå det er svært at rådgive om det da det ligeså meget afhænger af hvad man vil bruge på det.. skal man købe den fulde linje i f:/2.8 snakker vi en udskrivning omkring 50.000 kr

   MEN når det er sagt så ville du nok ha glæde af et objektiv som f.eks Sigma Art 24-105 f:/4 Det har en nypris på ca 6500kr og kan måske findes brugt for mindre.

   Mvh Lars

   • Jo A. siger:

    Hej Lars
    Tak for svar men hold nu op en jungle.

    Selvom du skriver dansk, kan det lige så godt være russisk, for jeg forstår ikke en disse :-/

    feks; Optimalt set er et sæt med 12-24,24-70, 70-200mm ?? jeg antager der her er tale om 3 forskellige linser og hvad er de så hver især fremragende til?

    …og din sætning “du nok ha glæde af et objektiv som f.eks Sigma Art 24-105 f:/4” Sigma?? er det et undermærke til Canon eller blot noget der kan bruges til Canon?

    Beklager men jeg er seriøst nybegynder og vil virkelig gerne bruge det her til noget.

    Vh Jo