Lukketidsprioriteret (S-program) og Blændeprioriteret (A-program)

WeTeach.dk » Fotokursus for begyndere » Lukketidsprioriteret (S-program) og Blændeprioriteret (A-program)
Lektion nr. 5 af 21 4:32 2

Her i video 5 kommer vi godt i gang med de 2 mest brugte programmer på dit kamera, lukketid prioriteret og blænde prioriteret.

I lukketid prioriteret S eller Tv snakker vi om hvad er nødvendigt for at fastfryse objekter, og hvordan du kan lave “blødt” vand med en lang lukketid.

Vi taler også om blænde program A eller Av og hvordan den bruges kreativt til bla. at lave en diffus baggrund som er meget brugt i portrætfoto. Blænden er lavet af lameller inde i objektivet og vi kommer ind på forskellene på blændeværdier og hvad man bruger hvornår.

Underviser Lars Wenner
Professionel fotograf i 12 år, hobby fotograf i 35 år
Har bl.a. taget billeder for BT, TV2, Volvo og KMD
Ejer af Vedbæk FOTO
Mød din underviser Lars her!

Køb adgang for at kommentere og stille spørgsmål! Feedback fra underviseren Upload billeder af dit arbejde Få svar på spørgsmål

2 Svar

 1. Jette M. siger:

  Hej
  Jeg har et Nikon D3200 kamera og har et “Tamron” objektiv 18-200.
  Men når jeg zoomer ind kan jeg kun få blænden ned på 6,3. Men jeg ville gerne have den længere ned, så jeg kan tage billeder, hvor mit objekt står mere skarpt med og mere sløret baggrund.

  Er det mit objektiv der ikke er godt nok?
  Og hvis det er tilfældet, hvilket vil du anbefale mig at købe, når jeg nu ikke vil/kan ofre store summer på et objektiv.

  Eller hvad er årsagen til at jeg ikke kan få blænden lavere.

  Mvh Jette

  • Lars W. siger:

   Hej Jette
   Dit objektiv har det der hedder spring blænde. Dvs at blænden skifter alt efter hvor meget du zoomer ind. Derfor oplever du at den er 6.3 ved 200mm..Skal du ha noget bedre, så skal kigge efter et objektiv med fast blænde, f.eks. f:/4 eller 2.8 men så stiger prisen også en del..
   Prøv at kigge efter Sigmas art serie. De er rigtig gode og billigere end Nikons Pro serie..

   Dbh, Lars Wenner