Kreativt brug af blænde og lukketid

WeTeach.dk » Fotokursus for begyndere » Kreativt brug af blænde og lukketid
Lektion nr. 9 af 21 3:14 7

Vil du gerne lave et lækkert billede af noget der ser ud til at gå rigtigt stærkt, så følg med her. Vi kigger på hvordan du laver bevægelse i billedet ved at panorere og have en lang lukketid.

Lukketid og kreativ brug af lukkertid og blænde er det vi kigger på i denne video og du får praktiske eksempler på begge dele.

Hvis du har set videoen om blænden( og det har du selvfølgelig) så ved du også nu, at en stor blændeåbning laver en blød og lækker baggrund. Men det er ikke det eneste man kan være kreativ omkring.. Se med her og udforsk din kreativitet.

Underviser Lars Wenner
Professionel fotograf i 12 år, hobby fotograf i 35 år
Har bl.a. taget billeder for BT, TV2, Volvo og KMD
Ejer af Vedbæk FOTO
Mød din underviser Lars her!

Køb adgang for at kommentere og stille spørgsmål! Feedback fra underviseren Upload billeder af dit arbejde Få svar på spørgsmål

7 Svar

 1. Lars W. siger:

  Majbritt H.. Ville nok beskære det som dette eksempel :-)

  Vedhæftet billede:  DSC_0393-2-001-1.jpg

 2. Majbritt H. siger:

  Hej
  Jeg har taget dette billede med Blænde F1 + Flash, på en solskinsdag.
  var der noget andet jeg kunne have gjort bedre.
  Hilsen Majbritt

  Vedhæftet billede:  DSC_0393-2-001.jpg

  • Lars W. siger:

   Hej Majbritt.
   Beklager det sene svar. Har lige været en tur på ferie. :-) Jeg tror jeg ville ha brugt en lidt større blænde og fået lidt større skarpheddybde.. Hvis det er fluen og blomsten der er motivet her, så ville jeg nok også komponere billedet lidt mere tæt. Enten ved at zoome eller ved at croppe det lidt. Ellers et dejlight natur billede..

   Mvh Lars

 3. Poul erik J. siger:

  hej.
  jeg har set dine videoer flere gange og er gået i gang med at eksperimentere med blænde, men jeg synes ikke jeg rigtig kan få det til at virke, er der en indstilling ud over at program hjulet skal stå på A . Mit kamera er et ældre Nikon d80 med 18-135 1:3,5-5,6 objektiv. håber du har et hint så jeg kan komme videre,ellers tak for et godt og let forståeligt kursus.
  VH Poul Erik Jensen

  • Lars W. siger:

   Hej Poul Erik.

   Tak for din kommentar. Hvad er det specifikt du ikke kan få til at virke? Hvad er det du gerne vil opnå? Er det lille skarphedsdybde eller stor lysfølsomhed?? Eller hvordan?

   Mvh. Lars

   • Poul erik J. siger:

    hej Lars
    jeg vil gerne prøve at opnå nogle billeder med lille skarphedsdybde men synes det er svært at opnå den slørede baggrund måske der er en indstilling jeg har glemt ud over at stille program hjulet på A og så stille blænden men jeg synes ikke jeg kan se en stor forskel om blænden er lille eller stor
    VH Poul

    Vedhæftet billede:  DSC_8460.jpg

    • Lars W. siger:

     Hej Igen.
     Jeg kan se at du har opnået en sløret baggrund på dit vedhæftede billede. Men der er flere faktorer der spiller ind. Du gør det helt rigtigt med at stille over på A og så justere blænden. Den skal være et så lille tal som muligt og det er der objektiverne kommer i spil. Dit objektiv har en min. blænde på 3,5 og derfor er det lidt sværere at få en meget sløret baggrund. Dog kan du gøre en masse ved at udnytte brændvidde og afstand.
     Prøv at zoome ind på 100-135 mm og stille f:/ på 5,6 eller hvad den nu kan på den brændvidde. Juster så afstanden så dit hovedmotiv fylder rammen ud. Så skulle du gerne opnå en endnu mere sløret baggrund. :-)
     Ellers er der kun den dyere vej ,nemlig at købe et fastblænde objektiv på 2,8 eller bedre..
     Held og lykke med opgaven..

     Dbh,
     Lars