15 sjove tegne ideer for børn og voksne

Tegne ideer

Det er en fantastisk fritidsaktivitet at tegne!

At tegne kan være en hobby, et arbejde, det kan fungere som en form for meditation og afkobling fra hverdagen, det kan være rent tidsfordriv eller en måde at udtrykke sine følelser og tanker på. At tegne er noget, man aldrig bliver færdig med – der er altid mere at tegne, og der er altid mere at lære.

Og netop det at have lyst til at lære og dygtiggøre sig er noget, man bliver belønnet rigtig meget for – uanset om man har tegnet længe eller aldrig før. Øvelse, øvelse, øvelse og gerne en smule hjælp, så kan man udvikle sig rigtig meget. Hvis du brænder for at lære, så har vi nogle passionerede og dygtige mennesker, der står klar til at give dig nogle redskaber, du kan bruge resten af livet.

Dette lille skriv skal dog fungere som inspiration og appetitvækker. Vi vil præsentere 15 tegneideer, både børn og voksne kan lege med. Ideerne er opdelt efter tegnestil, så man kan vælge, hvilken stil, der passer en bedst. Det kan være en god ide at fokusere på en enkelt stil ad gangen – på den måde er det nemmere at se, om man har ramt det mål, man sigtede efter.

Generelt

Kropspositur: At kunne tegne en overordnet kropspositur giver et godt fundament til at tegne lige præcis det, man lyster. Til dette hjælper noget så simpelt som at tegne tændstikmænd.

Start med at tegne en simpel tændstikmand og prøv så at tilpasse størrelsen på hovedet til længden på halsen, bredden på skuldrene samt længden på arme, ben og torso. Når det ser rigtigt ud, så markér albueled og knæled; det gør dig i stand til at tilpasse positionen på arme og ben meget mere udtryksfuldt. Når du har fundet en positur, du er tilfreds med, så kan du tilføje omrids af tøj, muskulatur, hænder og fødder.

Kopiér en tegning eller et maleri: Det er en rigtig god ide at forsøge at kopiere andres tegninger. Det kan gøres på to måder: enten ”tracer” man ved at lægge det blanke papir over tegningen og så tegne linjerne efter; ellers tegner man efter i frihånd med tegningen ved siden af sig. Den sidste giver bedre tegnevaner, men den første kan give et flottere resultat.

Så find en tegning eller et maleri, der bare spiller for dig, og se om ikke du kan lave en flot kopi!

Japansk tegneseriestil / Manga

Japanske tegneserier kaldes Manga. Det er en ret speciel tegnestil, der er blevet meget populær verden over. Stilen er karakteriseret bl.a. ved meget overdrevne proportioner af især øjne, der som regel er meget store i forhold til resten af kroppen. Det er en sjov tegnestil, som vi anbefaler at afprøve.

Hoved og øjne: Som sagt er øjnenes størrelse af stor betydning for udtrykket af en Manga-figur. Prøv at tegne omridset af et hoved og eksperimentér så med nogle kæmpestore øjne, der gerne må fylde noget vertikalt. Leg også med placeringen af øjenbrynene, der i sig selv kan afgøre hele ansigtsudtrykket.

Hår: Manga-hår er super tilfredsstillende at tegne. Det er som regel stort og meget udtryksfuldt. Det er sjældent bløde og diskrete linjer, der karakteriserer Manga-hår (eller Manga generelt), og de skarpere linjer gør det nemmere at gå i gang med.

Leg med to forskellige koncepter: kort, strittende hår og en stor hestehale.

Disney-stil

Alle elsker Disneys tegninger! Disney-stilen formår virkelig at kombinere ægte tegneserie-stil med virkelighedstro og elegante proportioner – selvom øjnene igen ofte er meget store.

Peter Plys: Dette er en karakter lige til de små. Store, klare linjer og et farvetema, der er nemt at gengive. Hverken øjne eller mund er komplicerede, og figuren får et smil frem på enhver børnelæbe.

Stitch fra Lilo & Stitch: Stitch er en lidt mere detaljeret figur, men stadig til at gå i krig med for den yngre generation. Øjnene er meget udtryksfulde men ikke avancerede at tegne.

Elsa fra filmen Frozen/Frost: Endnu en favorit. Elsa er en af de mest elskede Disney-prinsesser, og den elegante og stærke figur byder på udfordringer for enhver afhængigt af, hvor detaljeret man vil gøre hende. Det er altså et projekt, der fungerer som et fantastisk fællesprojekt for barn og forælder.

En hat: Vælg en hvilken som helst type hat, eksempelvis en bowlerhat og en stor hat med skygge og fjer. En hat kan gøres enormt simpel og tilføje meget personlighed til enhver karakter. Prøv at tegne hatten for sig selv først og bagefter på en hvilken som helst af dine andre karakterer.  

Artiklen fortsætter under billedet
Vil du være super god til at tegne? Bliv super god til at tegne dyr, figurer, superhelte og en masse andet med mit tegnekursus for børn! Klik her og læs mere >>

Realistisk tegnestil

Nogle af de allersværeste ting at tegne er de realistiske. At fange de diskrete detaljer, skygger og meget andet, som det virkelighedsnære byder på, er ingen nem opgave.

Vil man gerne lære at tegne realistiske menneskekroppe og ansigter, så kan man starte i det små og opbygge et repertoire af delelementer, der kan samles til en hel person.

Øjne: Øjnene er det mest udtryksfulde element af et ansigt. Og selvom mange har problemer med at tegne øjne, så er der masser af hjælp at hente – både hos os og på nettet. Når du har lært at tegne et par vellignende øjne, så er du godt i gang!  

Næse: At tegne en realistisk næse er ingen helt nem opgave, hvis ikke man har en opskrift. Prøv at tegne en næse fra siden og en næse forfra, så du har en til forskellige positurer.

Hænder: Vellignende hænder er også en lidt avanceret opgave, så vil du udfordre dig selv, så prøv at tegne efter en hånd i forskellige positioner og lær fingrenes proportioner ift. håndryggen og -fladen.

Fødder/sko: Fødderne er en lidt mindre udfordring, men rigtig mange karakterer har sko på; prøv derfor at tegne forskellige typer fodtøj: sutsko, træsko, høje hæle og ballerinaer til en start.

Dit eget kæledyr eller dit yndlingsdyr: For både børn og voksne er det super sjovt at tegne sit eget kæledyr. Mange dyr er også så glade for ens selskab, at man ofte godt kan få dem til at sidde nogenlunde stille længe nok til at observere dem grundigt. Har du ikke et kæledyr, så find et godt billede af dit favoritdyr.

Et træ med og uden blade: Der findes et utal af træer, og de findes i alle sværhedsgrader. Prøv eksempelvis at tegne omridset af et grantræ og udfyld med detaljer efterfølgende. Gå derefter videre til et af dine yndlingstræer; tegn det først uden og så med blade. At lege med virvaret af nøgne grene er super hyggeligt.

Tegn et glas vand: Ja, prøv det. Hvis du almindeligvis tegner med farver, så prøv at tegne det kun med blyant først, og se om du kan fange essensen. Prøv bagefter med farver og se om det bliver sværere eller lettere.

Bananer: Bananer smager godt, og så er de også sjove at tegne. Prøv ad og se hvor mange detaljer, du kan få med.

Lad os endelig høre, hvordan det går med tegneriet, og om du har problemer med nogle af de ovenstående ideer – så hjælper vi gerne. God tegnelyst!

Skrevet i: Blog » Blog| Tegning